A templom története

A település központjában kiemelkedik az épületek közül a katolikus templom.

img_1980.jpg

A kéttornyú római katolikus templomot Esterházy Ferenc építtette 1748-ban, a régi szentély felhasználásával. 1760-ban Fellner Jakab, majd a XIX. század közepén valószínűleg Ybl Miklós tervei alapján építették át. 

Szentélyében a mennyei seregek vezérének, Szent Mihály arkangyalnak fehér márvány szobra magasodik.

101455074.jpg

A templom bejárata felett kétoldalt angyalszobrok, a szentély külső falán egy Immaculata-szobor látható (a hazai késői klasszicizmus jelentős alkotásai). 
Ezeket a szobrokat ugyanúgy, mint az oromzatban lévő (máshol már bemutatott) Patrona Hungariae-kompozíciót (1855-ben) Georg Herzog osztrák szobrász készítette. 

(Külön megemlítendő, hogy a templomot díszítő szobrok esetében – két angyal, Immaculata, valamint Mária a kis Jézussal – a művész jól látható helyen tünteti fel saját nevét és a készítési dátumot is. Ez a fajta szignálás ekkoriban szokatlan jelenség, s talán a megerősödő művészi öntudat egy megnyilvánulásaként lehet értelmezni. Forrás: PhD-tézisek, Szerdahelyi Márk.) 

ttort.jpg


A vörös márvány keretbe foglalt főkapu felett Esterházy Miklós griffek által tartott címere, valamint az 1852-es évszám látható.


A homlokzati szobrokat és díszítményeket (1987-88-ban) Szőnyi Endre restaurálta.